B Bolesti i tegobe

Čaj kod crijevne viroze

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Što je dijete mlađe, to je crijevna viroza opasnija, tj. veća je mogućnost dehidracije. Zato svako dijete treba pomno pratiti, te se javiti liječniku ukoliko simptomi ne prolaze nakon dan, dva ili se pogoršavaju. Liječnika treba odmah posjetiti ako dijete povraća čak i male količine vode, ako primijetite tragove krvi u stolici ili ispovraćanom sadržaju, te ako je dehidriralo. Znakovi dehidracije su taman urin, bljedilo lica, suha usta i plač bez suza. 

Važno je svu izgubljenu tekućinu vratiti, a to nije lako, jer svaki gutljaj može nadražiti upaljeni želudac na ponovno povraćanje, te crijeva na grčeve i proljev. Zato je vrlo važno tekućinu davati postupno, svakih 15-ak minuta po gutljaj, pa povećavati učestalost.

Preporučljivo je ponuditi djetetu mlaki čaj, a kako se roditelji vrlo često pitaju i dvoume što ponuditi u slučaju proljeva i povraćanja, evo par isprobanih savjeta.

Mješavina matičnjaka, hrastove kore, bijelog i crnog sljeza, te komorača i kupinovog lista u približno istim omjerima, daje ukusan i ljekovit nadomjestak tekućine.

 

Recept čaja:

Matičnjak (Melissae folium) 10 g

Hrastova kora (Quercus cortex) 10 g

Korijen bijelog sljeza (Althae radix) 5 g

List bijelog sljeza (Althae folium) 5 g

Cvijet crnog sljeza (Malvae flos)10 g

Komorač (Foeniculi fructus) 10g

 

 

Priprema čaja: 1 jušna žlica čaja stavi se kuhati u ½ litre vode, nakon što zakipi pusti se da odstoji 10-ak minuta, procijedi i pijucka u malim gutljajima.

 

Matičnjak (Melissae folium) će smiriti nadraženi želudac, suzbiti nagon za povraćanjem, a svojim antivirusnim djelovanjem skratiti trajanje bolesti.

Čaj od hrastove kore (Quercus cortex) vezat će uz sebe otrove(toksine, viruse) koje unosimo hranom, a visok udio tanina će smiriti proljev.

Sljezovi su nezamjenjivi kod svih upala sluznica. Djeluju na smanjenje želučanih i crijevnih grčeva, smanjuju proljeve, ubrzavaju oporavak sluznice. Najbolje je pomiješati korijen i list bijelog sljeza (Althae radix cum folium), te cvijet crnog sljeza (Malvae flos).

Komorač (Foeniculi fructus) djeluje karminativno i protiv grčeva, nadutosti i bolova u želucu i crijevima.

Kupinov list (Rubi fruticosi folium) bogat je mineralima i vitaminom C, čime jača iscrpljeni organizam i skraćuje trajanje bolesti. Bogat je taninima koji djeluju protiv proljeva, a odavnina se koristi za jačanje želuca i smanjenje želučane kiseline.

 

Prvi dan zaraze najbolje je ne tjerati dijete da jede, a kad simptomi popuste, ponudite mu dijetnu hranu poput kuhane riže, kuhanog bijelog mesa, nemasnih juha i banana.

 

Ukoliko dojite, Vaše mlijeko je najbolja hrana, i trebate mu je ponuditi što češće.

 

Tijekom zaraze vrlo je važno da se dijete što više odmara.

 


Želite li riješiti svoje zdravstvene tegobe na prirodan način, uz pomoć ljekovitog bilja,

te očuvati ili unaprijediti svoje zdravlje, bez štetnih nuspojava i kontraindikacija?

 

Kontaktirajte nas!

Najčitanije

Maja Žalac, dipl. ing.agr.
FITOTERAPEUT

Mob:
099 6918 406