B Bolesti i tegobe

Gastritis

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Gastritis je upala želučane sluznice uzrokovana različitim faktorima, a vrlo uspješno se liječi promjenom prehrane i pažljivo odabranim ljekovitim biljem.

Tegoba modernog doba

Gastritis, nadutost, bolovi u želucu, mučnina, žgaravica, te ostale tegobe sa želucem i probavom vrlo su česte.

Današnji brzi tempo života koji, uz stres, uključuje i dosta industrijski prerađene hrane pune šećera, konzervansa i aditiva, pogoduje bržem ili sporijem uništavanju naše sluznice želuca, naših enzima, zdravih bakterija u crijevima, te se čovjek vrlo brzo nađe u začaranom krugu.

Ponekad uzročnik svih tih tegoba može biti i bakterija Helicobacter Pylori, koja je ustvari normalan dio mikroflore sluznice, no narušavanjem ravnoteže počinje stvarati problem.

Prirodno liječenje

Promjenom prehrambenih navika, uz upotrebu odgovarajućeg ljekovitog bilja vrlo brzo dolazi do poboljšanja.

Ljekovito bilje

U borbi protiv želučanih tegoba izuzetno su korisne biljke sluzi (bijeli i crni sljez, divizma, islandski lišaj) koje oblažu sluznicu želuca i crijeva, te time pomažu njenom bržem iscjeljivanju.

Uz njih, osobito u slučaju Helicobacter Pylori, dodaju se biljke protuupalnog i antibakterijskog djelovanja (majčina dušica, timijan, kadulja, borovica).

Menta poboljšava okus čaja, a ujedno je odlična protiv bolova u želucu i crijevima. S njom je pak potreban oprez u slučaju refluksa, tj. GERB-a, jer njeno spazmolitičko djelovanje može pogoršati stanje. U slučaju takvih tegoba odlična biljka je iđirot.

Melisa ili matičnjak gotovo je neizostavna kao biljka protustresnog i umirujućeg djelovanja.

Ukoliko je prisutna nadutost, potrebno je dodati komorač, anis ili kim.

Za poboljšanje apetita i bolju probavu odlične biljke su anđelika, stolisnik i islandski lišaj.

Pati li osoba od zatvora, može se dodati malo lana ili frangule, a ako su u pitanju učestale proljevaste stolice pomoći će tormentila i list kupine.

Kao što se može zaključiti, vrste i omjeri ljekovitih biljaka variraju ovisno o pojedinim simptomima, pa je svaka čajna mješavina individualna.

Ovdje navodim jedan primjer čajne mješavine, koja se ovisno o simptomima, dijagnozi i zdravstvenom stanju prilagođava svakoj osobi.

Recept:

Bijeli sljez (Altheae radix cum folium) 20 g

Stolisnik (Millefollii herba) 20 g

Melisa (Melissae folium) 20 g

Crni sljez (Malvae flos) 10 g

Angelica (Angelicae radix) 10 g

Majčina dušica (Serpylli herba) 10 g

Komorač (Foeniculi fructus) 10 g

Priprema:

2 jušne žlice čajne mješavine staviti kuhati u litru hladne vode, kad zakipi zgasiti vatru, pustiti da odstoji poklopljeno 10 minuta, procijediti, te tako pripremljeni čaj pijuckati tijekom dana.

Biljne kapi

Za brže i bolje djelovanje ovakve prirodne terapije, uz čaj treba uzimati i biljne kapi.

One mogu sadržavati jednu ili više odabranih biljaka, ovisno o simptomima.

U slučaju nadutosti i bolova, preporučam biljne kapi komorača.

Ukoliko je prisutna žgaravica dodajem korjenčiće iđirota, dok je u slučaju H. Pylori najdjelotvornija kombinacija kadulje, majčine dušice i islandskog lišaja.

Prehrana

Kod liječenja gastritisa, prehrana ima ključnu ulogu.

Hrana je nešto što svaki dan unosimo u svoj organizam i u direktnom je dodiru sa sluznicom želuca. Želudac ne možemo poput slomljene ruke ili noge staviti u gips i čekati da zacijeli. Svaki dan on radi bez prestanka, stoga je neophodno paziti na odabir namirnica ukoliko želimo ozdraviti.

Treba izbjegavati sve PRE slano, slatko, ljuto, kiselo, vruće, hladno. Oštećenoj sluznici sve PRE jednostavno ne odgovara, tako da se na neko vrijeme treba odreći teške, masne, pržene i pohane hrane, slatkiša, industrijski prerađene hrane, čipsa, smokija, fast-fooda i sl.

Mnogima značajno pomogne izbacivanje kave, mlijeka, te sirovog voća i povrća (sadrži puno vlakana koji mogu nadraživati oštećenu sluznicu).

Uglavnom se preporuča lagana mediteranska kuhinja, sa kuhanim ili pirjanim povrćem, bijelim mesom, ribom, hladno prešanim biljnim uljima.

Od mliječnih proizvoda preporučaju se ona fermentirana poput kefira, jogurta, laganih sirnih namaza, iako je katkada potrebno i njih potpuno izbaciti na neko vrijeme iz prehrane.

Opće smjernice često ne odgovaraju svakome, pa je najbolje da svaka osoba izbjegava namirnice koje joj iritiraju želudac i pogoršavaju simptome.


Želite li riješiti svoje zdravstvene tegobe na prirodan način, uz pomoć ljekovitog bilja,

te očuvati ili unaprijediti svoje zdravlje, bez štetnih nuspojava i kontraindikacija?

 

Kontaktirajte nas!

Najčitanije

Maja Žalac, dipl. ing.agr.
FITOTERAPEUT

Mob:
099 6918 406