B Bolesti i tegobe

Jačanje imuniteta djece na prirodan način

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Dolaskom jeseni i početkom nove školske godine među roditeljima postaje aktualno pitanje :“Kako zaštititi djecu od zaraznih bolesti? Kako ojačati imunitet na prirodan način?“.

Iako postoji puno savjeta, roditelji su s pravom oprezni kada se radi o djeci. Biljke su moćni lijekovi, te je itekako važan njihov pravilan odabir, jer pogrešna upotreba bilja može biti vrlo štetna.

Dolje navedene biljke, pokazale su se izuzetno dobre u suzbijanju viroza kod djece, te podizanja imuniteta. No, ni jednu od njih ne preporučujem uzimati kao monodrogu duže vrijeme, već u mješavinama (pogledati primjer Imuno čaja).

BAZGA je odlična imunološka i protuvirusna biljka, osobito prikladna za djecu .

ŠIPAK i HIBISKUS puni su vitamina C koji se kuhanjem ne gubi, kao i LIST KUPINE koji je odličan za želudac i crijeva (crijevne viroze i upale), pa na taj način podižu imunitet, jačaju organizam i sprečavaju anemiju.

KAMILICA ublažava bolove i grčeve, djeluje protuupalno i antialergijski, a CRNI SLJEZ pomaže kod upala svih sluznica u organizmu.

MAJČINA DUŠICA djeluje antiseptički na sve umutrašnje organe, odlična protiv kašlja, temperature, slabokrvnosti, jača psihofizičke sposobnosti, a TRPUTAC ima jaka antibakterijska svojstva ( protiv stafilokoka, streptokoka i klostridije...).

ANIS i KOMORAČ osim što poboljšavaju probavu i smanjuju nadutost i grčeve, ljekovito djeluju kod astme, bronhitisa, te svih vrsta kašlja. 

Recept IMUNO ČAJA:

Bazga (Sambuci flos) 25 %

Crni sljez (Malvae herba) 20%

Kupina (Rubi frutic. folium) 10 %

Kamilica (Matricariae flos) 10 %

Šipak (Rosae pseudo-fructus)10 %

Hibiscus (Hibisci flos) 5 % 

Majčina dušica (Serpylli herba) 5%

Trputac (Plantaginis folium) 5%

Komorač (Foeniculi fructus) 5 %

Anis (Anisi fructus) 5%

 

 

Priprema čaja: 1 ravno punjenu jušnu žlicu čaja staviti u ½ litre hladne vode - kada voda zavrije, neka kuha na laganoj vatri 1 minutu, ostaviti poklopljeno 5-10 minuta, procijediti i popiti tijekom dana.

Ljekovito bilje u IMUNO čaju svojim međusobnim djelovanjem podiže prirodni imunitet, te blagotvorno djeluje na dišni i probavni sustav, tj. baš one koji su virusima najčešće napadnuti.

Čaj je finog okusa, te ga djeca rado piju, a po želji se može dodati med i limun.

Od ljekovitog bilja i meda može se pripremiti vrlo ukusan i djelotvoran sirup.

 

RECEPT ZA IMUNO SIRUP

Sastojci:

200 ml vode

250 g meda

1 žlica anisa (ili komorača)

1 žlica šipka

1 žlica bazge

1 žlica trputca

1 žlica majčine dušice

sok od 1 limuna

 

 

U 200 ml hladne vode staviti kuhati po 1 žlicu anisa i šipka, a kad zavrije dodati po 1 žlicu bazge, trputca i majčine dušice, te zgasiti vatru. Procijediti nakon 15 minuta, te u mlaki čaj dodati 250 g meda (da se dobije smjesa gustoće sirupa) i malo svježe iscijeđenog limunovog soka. Sirup staviti u staklenu bocu, te ju držati u hladnjaku (može trajati i do tri mjeseca). Ovisno o dobi i težini djeteta uzima se 2-5 žličica dnevno.

Za još učinkovitiju borbu protiv virusa, preporučam i upotrebu eteričnog ulja ravensare izvana, mazanjem prsa i leđa djeteta (eterična ulja se već par minuta nakon mazanja nalaze u krvotoku). Ravensara ima izuzetno protuvirusno djelovanje, te pomaže kod svih vrsta virusnih infekcija (ublažava simptome kašlja, začepljenog nosa, djeluje kod prehlade,gripe, herpesa, mononukleoze, na probavne i respiratorne infekcije uzrokovane virusima). Uz to, podiže imunitet pa se može koristiti i preventivno kao prirodno sredstvo za podizanje imuniteta. 

 

Recept za ULJE SA PROTUVIRUSNIM DJELOVANJEM:

Sastojci:

100 ml bademovog ulja

30 kapi eteričnog ulja ravensare

Mješavinom ulja mazati prsa i leđa djeteta, preventivno jedanput, a u slučaju viroze 2-3 puta/dan .

 

 

Svi recepti namijenjeni su djeci stariju od 3 godine. Ukoliko se radi o mlađem djetetu, ili ukoliko dijete boluje od nekih kroničnih bolesti, svakako se treba za savjet obratiti iskusnom fitoterapeutu koji će onda prilagoditi sastav i udio bilja.

Iako nema čarobnog štapića koji bi nas u potpunosti mogao poštedjeti infekcija, pravilnom upotrebom ljekovitog bilja mnoge možemo spriječiti, ublažiti simptome ili skratiti njihovo trajanje.

Ponekad je neophodno potražiti liječničku pomoć, no koristeći prirodnu ljekarnu, posjeti liječniku postaju sve rjeđi. Jer, pravilnom upotrebom ljekovitog bilja izbjeći ćemo mnoge štetne nuspojave kemijskih lijekova, a u organizam unijeti nezamjenjive fitonutritijente i s vremenom ojačati naš organizam i imunitet, te tako steći otpornost prema bolestima.


Želite li riješiti svoje zdravstvene tegobe na prirodan način, uz pomoć ljekovitog bilja,

te očuvati ili unaprijediti svoje zdravlje, bez štetnih nuspojava i kontraindikacija?

 

Kontaktirajte nas!

Najčitanije

Maja Žalac, dipl. ing.agr.
FITOTERAPEUT

Mob:
099 6918 406