B Bolesti i tegobe

Laringitis

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Larynx tj. grkljan je organ dišnog sustava smješten u prednjem dijelu vrata, koji služi za disanje, gutanje, ali i proizvodnju zvukova. Kako je prekriven sluznicom, uslijed infekcije virusima (što je češće) ili bakterijama, grkljan se upali i otekne, dišni put se sužava, a zbog upale glasnica javlja se promuklost, te zvuk kašlja često nalikuje lavežu psa.

Zbog nedostatka zraka koji se javlja, djeca su često uplašena i uznemirena, što zna dodatno pogoršati stanje. Zato je bitno da roditelj ostane smiren i pomogne djetetu na pravilan način.

Kao prvo, dijete treba postaviti u položaj sa povišenim gornjim dijelom tijela (može sjediti u krilu, što će ga dodatno smiriti), a u prostoriji treba osigurati dovoljno vlage u zraku (za prvu pomoć možete se zatvoriti u kupaonu i pustiti da vrući mlaz/tuš zagrije i navlaži prostor). Para će smanjiti grč grkljana i osloboditi dišne puteve. Ukoliko dijete poplavi, hitno potražite liječničku pomoć. No to se, srećom, događa rijetko, a kako su najčešće toj bolesti uzrok virusi, najbolje je pomoć potražiti u prirodi i njenim pripravcima.

POMOĆ IZ PRIRODE

Čajnu mješavinu protiv laringitisa čine biljke koje djeluju protuupalno i antiseptički (divizma, majčina dušica, trputac, kadulja), svojom sluzi štite i obnavljaju sluznicu larynxa,tj. grkljana, glasnica, ždrijela (crni sljez, bijeli sljez, divizma), te djeluju umirujuće i protuvirusno (matičnjak).

ČAJ PROTIV LARINGITISA

Crni sljez (Malvae herba) 20 g

Trputac (Plantaginis folium) 20 g

Matičnjak (Melissae folium) 15 g

Divizma (Verbasci flos) 10 g

Majčina dušica (Serpylli herba) 10 g

Komorač (Foeniculi fructus) 10 g

1 čajnu žličicu čaja preliti sa 2,5 dl kipuće vode, ostaviti poklopljeno 15 minuta, te mlako popiti u gutljajima. Dodavanjem meda povećava se ljekovito djelovanje (med ne davati djeci mlađoj od godinu dana, te alergičnima na med i pčelinje proizvode!). Ovisno o dobi, težini i simptomima popiti dnevno od jedne do četiri šalice čaja, sve dok se simptomi ne povuku.

Komorač sadrži eterična ulja, te djeluje protuupalno, antiseptički, umirujuće (sedativno) i anispastično (protiv grča). Može se koristiti u čaju, ali i za grgljanje.

Lijepi žuti cvjetovi koje su mnogi vidjeli u prirodi, ali nisu znali koliko su ljekoviti, krase dvije biljke vrlo djelotvorne u liječenju laringitisa-divizmu i turicu.

Divizma (Verbascum thapsiforme), čije ulje je vrlo djelotvoran lijek protiv upale uha (o tome nekom drugom prilikom), još u dalekoj povijesti veoma je cijenjena ljekovita biljka. Upotrebu cvijeta divizme još je u Srednjem vijeku preporučala Hildegard von Bingen u liječenju laringitisa, a suvremeno istraživanje potvrdilo je njeno snažno protuupalno i antivirusno djelovanje na sluznice.

Ovaj napitak, pošto sadrži alkohol, nije prikladan za malu djecu, no ako netko ima volje i vremena, svakako si može pripraviti ovaj ljekoviti eliksir koji nije dobar samo za laringitis, već za sve bolesti dišnog sustava (kašalj, astma, prehlada...), te djeluje blagotvorno i na želudac i crijeva, mokraćni sustav...

ELIKSIR OD DIVIZME (Hildegarda von Bingen)

Divizma

Komorač

Vino

„Tko je hrapav u glasu i grlu, a u grudima osjeća boli, neka skuha istu količinu divizme i komorača u dobru vinu i to procijeđeno često pije. Tako će mu se opet vratiti glas i ozdravit će mu grudi.“

U slučaju laringitisa, eliksir se pije po 1-2 žlice svaki sat, te je njegova primjena rijetko dulja od tri dana!

Turica (Agrimonia eupatoria) ili petrovac, ljekovita je biljka poznata još Egipćanima, a djeluje izrazito ljekovito kod upale grla, usne šupljine i ždrijela. Ljudi koji moraju puno govoriti ili se bave pjevanjem, trebali bi svakodnevno grgljati čajem od turice. Istraživanja su pokazala njeno adstrigentno (steže tkivo i djeluje protuupalno), antibiotsko, antivirusno i imunostimulirajuće djelovanje.

ČAJNI OPARAK TURICE ZA GRGLJANJE

1 žlica zeleni turice (Agrimoniae herba)

2 dl vode

Kipućom vodom preliti biljku, ostaviti poklopljeno 15 minuta, procijediti i grgljati.

 

UPOTREBA ETERIČNIH ULJA

ULJE ZA PRSA

100 ml maslinovog ulja

20 kapi eteričnog ulja eukaliptusa ( radiata ili globulus)

20 kapi eteričnog ulja lavande

10 kapi eteričnog ulja ravensare

Ukapati eterična ulja u bazno, maslinovo ulje (koje i samo ima terapeutski učinak), te njime premazati prsa i leđa. Već kroz par minuta ulja će resorpcijom stići u krvotok i ljekovito djelovati.

Lavanda će djelovati umirujuće, eukaliptus protuupalno, analgetički i spazmolitički, a ravensara protuvirusno. Svakako birajte ulja dobre kvalitete.

Ovo ulje dobro je imati u „prirodnoj kućnoj ljekarni“, jer je odlično za sve bolesti dišnog sustava. Prikladno je za djecu stariju od 3 godine. Za mlađu djecu potreban je veći oprez pri upotrebi eteričnih ulja, što ne znači da ih ne smiju koristiti, samo moraju biti blaža i u manjoj dozi.

ULJE ZA DJECU OD 1-3 GODINE

100 ml maslinovog ulja

10 kapi eteričnog ulja eukaliptusa radiata

10 kapi eteričnog ulja lavande

GRGLJANJE KOMORAČEM

Ne možete li nabaviti turicu, za grgljanje možete staviti par kapi eteričnog ulja komorača u toplu vodu u kojoj ste otopili med.

2 dl tople vode

1 žlica meda

2-10 kapi eteričnog ulja komorača (ovisi o dobi, težini i simptomima)

Grgljati se može i čajem od komorača, ali i kadulje, otopinom soli, jabučnim octom...

Recepata i biljaka protiv laringitisa ima još mnogo, no primijenite li i samo jedan od navedenih uvjerit ćete se u nezamjenjivu moć prirode i ljekovitog bilja. Ono nas liječi već tisućljećima, a rijetko da bi se koji kemijski proizveden lijek mogao pohvaliti sa tako dalekosežnim istraživanjem!


Želite li riješiti svoje zdravstvene tegobe na prirodan način, uz pomoć ljekovitog bilja,

te očuvati ili unaprijediti svoje zdravlje, bez štetnih nuspojava i kontraindikacija?

 

Kontaktirajte nas!

Najčitanije

Maja Žalac, dipl. ing.agr.
FITOTERAPEUT

Mob:
099 6918 406