B Bolesti i tegobe

Policistični jajnici

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Dobra je vijest da ljekovito bilje gotovo uvijek uspije pomoći vratiti hormonalnu ravnotežu na potpuno prirodan način, bez štetnih nuspojava.

Simptomi

Najčešći simptom policističnih jajnika su neredovite menstruacije, jer zbog hormonalnog disbalansa ne dolazi do ovulacije pa je ciklus poremećen. Neke žene menstruaciju ne dobivaju mjesecima, dok je kod nekih razmak između dva ciklusa samo nešto produžen, u odnosu na uobičajenih 28 dana.

Kako nema redovite ovulacije, kao posljedica se često javlja i neplodnost, pa je želja za potomstvom redoviti razlog rješavanja ovih tegoba.

Uz ciste na jajnicima i hormonalni disbalans vrlo često se javljaju akne i pojačana dlakavost.

Dijagnoza PCOS-a vrlo je često povezana i sa slabijim radom štitnjače (hipotireozom), te pojavom inzulinske rezistencije.

Ljekovito bilje

Dobra je vijest da ljekovito bilje gotovo uvijek uspije pomoći vratiti hormonalnu ravnotežu na potpuno prirodan način, bez štetnih nuspojava. Jedina mu je mana što terapija traje nešto dulje, ali su rezultati zato trajniji, jer biljke djeluju na uzrok bolesti.

Čajne mješavine

U čajnim mješavinama protiv PCOS-a nalaze se biljke koje djeluju na regulaciju hormona, tzv. ženske biljke poput vrkute i konopljike, stolisnika, kadulje, angelike…Ovisno o nalazu hormona dodaje se još sladića ako je prisutan manjak progesterona, ili crvene djeteline, hmelja, lana ako je u pitanju manjak estrogena.

Kako je stres česti okidač za stvaranje hormonalnog disbalansa i PCOS-a, svakako se u čajnoj mješavini trebaju naći i biljke protiv stresa i nervoze kao što su melisa, lavanda, kamilica, a po potrebi i valerijana.

Preporučam dodati biljke za jačanje imuniteta (imela, neven, bazga…), kako bi se organizam što prije vratio u ravnotežu.

Ukoliko se radi o bolnim i obilnim menstruacijama, treba dodati rusomaču i preslicu, koje će smanjiti krvarenja.

U slučaju hipotireoze i inzulinske rezistencije, dodaje se maslačkov korijen i list borovnice.

Ovdje navodim primjer jedne recepture čaja, koja se ovisno o simptomima i dijagnozi prilagođava svakoj osobi.

 

Recept:

Stolisnik (Millefollii herba) 20 g

Neven (Callendullae flos) 20 g

Vrkuta (Alchemillae herba) 20 g

Melisa (Melissae folium) 20 g

Majčina dušica (Serpylli herba) 10 g

Zdravac (Geranii robertiani herba) 10 g

Konopljika (Vitex agni casti) 10 g

Priprema:

2 jušne žlice čajne mješavine preliti litrom kipuće vode, pustiti da odstoji poklopljeno 10 minuta, procijediti, dodati med i limun po želji, te pijuckati čaj tijekom dana.

Biljne kapi

Da bi terapija bila brža i učinkovitija, uz čajne mješavine treba uzimati i biljne kapi, koje značajno pojačavaju djelovanje čaja.

Mazanje trbuha-terapija izvana

Mješavinom eteričnih ulja lavande, čempresa, kadulje i muškatne kadulje u baznom ulju ili kremi, maže se donji dio trbuha, u području maternice i jajnika. Time poboljšavamo cirkulaciju tog dijela tijela, djelujemo na regulaciju hormona, a sve što nanesemo na kožu, kroz par minuta nalazi se u krvotoku.

Prehrana

Iz prehrane treba izbaciti previše mlijeka i mliječnih proizvoda, te mesa i mesnih prerađevina bogatih hormonima.

Također se preporuča smanjiti unos ugljikohidrata, koji potenciraju nastanak inzulinske rezistencije.

U prehranu treba uvrstiti više povrća, osobito zelenog lisnatog povrća, te razne sjemenke i orašaste plodove, bobičasto voće, plavu ribu, integralne žitarice...

I za kraj…

Promatrajući bolest kao disbalans naše duše i tijela, kao poruku koju nam tijelo šalje kad mu nešto smeta, za ciste na jajnicima kaže se da su iskrivljene percepcije nas kao žene.

Možda bi se trebale više opustiti i prepustiti, te ponekad priznati same sebi da je prevelik izazov koji nam život nameće u balansiranju svih obaveza.

Jer, nije lako biti žena, majka i kraljica!


Želite li riješiti svoje zdravstvene tegobe na prirodan način, uz pomoć ljekovitog bilja,

te očuvati ili unaprijediti svoje zdravlje, bez štetnih nuspojava i kontraindikacija?

 

Kontaktirajte nas!

Najčitanije

Maja Žalac, dipl. ing.agr.
FITOTERAPEUT

Mob:
099 6918 406