B Bolesti i tegobe

Prirodna pomoć protiv PMS-a

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

„Oni dani u mjesecu“

Neodoljiva želja za slatkim, promjene raspoloženja, plačljivost, nervoza, nabrekle i bolne dojke, nadutost…ukoliko vas svaki mjesec muče iste tegobe, vrijeme je da si probate pomoći. Naravno, najbolje je to učiniti na prirodan način!

Čajne mješavine

U čajnim mješavinama za ublažavanje simptoma PMS-a svakako se moraju naći biljke koje djeluju diuretički (protiv viška tekućine, tj. nadutosti, nabreklih dojki...), a to su npr. kopriva, preslica, zlatnica, breza, peršin..., zatim biljke za balans hormona poput vrkute, konopljike, rusomače..., protiv nervoze melisa, lavanda, kamilica...

Čajnu mješavinu uvijek slažem individualno, ovisno o jačini pojedinih simptoma, no evo jednog univerzalnog recepta s kojim si same možete probati pomoći:

 

Recept:

 Stolisnik (Millefollii herba) 20 g

Vrkuta (Alchemillae herba) 20 g

Melisa (Melissae folium) 20 g

Kopriva (Urticae folium) 20 g

Zlatnica (Solidaginis herba) 10 g

Konopljika (Vitex agni casti) 10 g

 

Priprema:

2 jušne žlice čajne mješavine preliti litrom kipuće vode, pustiti da odstoji poklopljeno 10 minuta, procijediti, dodati med i limun po želji, te pijuckati čaj tijekom dana.

 

Ukoliko se radi o bolnim i obilnim menstruacijama, u čajnu mješavinu treba svakako dodati rusomaču i preslicu, koje će smanjiti krvarenja.

Ako je prisutna i anemija treba povećati udio koprive, te dodati kupinovog lista.

Protiv nervoze i pojačane napetosti, uz melisu, treba dodati lavande i kamilice.

Protiv bolnih i nabreklih dojki odlična je vrkuta, ali i imela, ružmarin, zlatnica…, a kod želučanih tegoba stolisnik i komorač.

Nije uvijek sve tako jednostavno, pa se radije za savjet i pomoć obratite stručnoj osobi.

 

konopljika caj - Konopljika -

 

Biljne kapi

Uz čajne mješavine idealno bi bilo piti odgovarajuću tinkturu. U mojoj praksi, u većini slučajeva, idealnom se pokazala konopljika u kombinaciji sa stolisnikom i vrkutom, u dozi od 50 do 100 kapi dnevno, ovisno o težini simptoma, preporučljivo u 2. polovici ciklusa.

Eterična ulja

Mješavina eteričnih ulja poput lavande, melise i geranija u duft lampici dodatno pomaže oslobađanju stresa i napetosti.

Eterično ulje lavande može se staviti u neko bazno ulje po želji (npr. bademovo) ili mlijeko za tijelo, te se njime lagano masirati u dane PMS-a, ali i inače.

Prehrana

U prehranu treba uvrstiti više zelenog lisnatog povrća i orašastih plodova, a smanjiti unos kofeina i šećera, gaziranih pića, te industrijski prerađene hrane.

Manjak magnezija prisutan je kod većine žena i djevojaka sa simptomima PMS-a.

Magnezij najbolje možemo nadomjestiti raspršivanjem tzv. „magnezijevog ulja“ po koži, kojeg možete nabaviti u ljekarni ili ga sami napraviti kod kuće.

Magnezijevo ulje:

8 žlica magnezijevog klorida rastopiti u 125 ml vode-staviti u bočicu s raspršivačem, te koristiti više puta dnevno. Tijelo će na taj način samo resorbirati onoliko magnezija koliko mu nedostaje.

Kretanje na svježem zraku

I zadnje, ali ne manje važno, što više kretanja na svježem zraku potaknut će cirkulaciju i lučenje serotonina koji će na prirodan način umanjiti bolove i napetost.


Želite li riješiti svoje zdravstvene tegobe na prirodan način, uz pomoć ljekovitog bilja,

te očuvati ili unaprijediti svoje zdravlje, bez štetnih nuspojava i kontraindikacija?

 

Kontaktirajte nas!

Najčitanije

Maja Žalac, dipl. ing.agr.
FITOTERAPEUT

Mob:
099 6918 406